Patiënt informatie praktische informatie over de verzorging en onderhoud van uw prothese

KPT, voor uw nieuwe gebitsprothese

Klinisch Prothese Technicus

Op verwijzing van uw tandarts kan R. van Nierop, Klinisch Prothese Technicus een prothese (oftewel kunstgebit) aanmeten, herstellen en plaatsen. Een klinisch Protheses Technieker is een tandtechnicus die zich verder gespecialiseerd heeft in de patiëntbehandeling bij gebitsprotheses. Als KPT’er is hij opgeleid om een volledige prothese, een klikgebit en partiële- of frameprotheses aan te meten.

Gratis consult

U kunt altijd gebruik maken van een gratis consult. In dit consult kunt u met R. van Nierop uw klachten en wensen bespreken. Hij bekijkt dan samen met u de mogelijkheden om een passende prothese te realiseren.

Reparaties

U kunt bij ons (na telefonisch overleg) ook terecht voor een eenvoudige reparatie aan uw kunstgebit. In dit geval dient u uw ziekenfonds pas mee te nemen. Na overleg met uw tandarts kan de reparatie meestal direct worden uitgevoerd. Natuurlijk kunnen wij ook het onderhoud, zoals een rebasing (het opvullen van het gebit), aan uw prothese verzorgen.

Onderhoudsadviezen

Protheses

U kunt (frame)protheses en kunststof plaatjes het beste schoonhouden, door ze in de Biotex of groene zeep te leggen. Als u uw prothese ’s nachts draagt, kunt u deze als u aan het douchen bent in een kommetje met dit schoonmaakmiddel leggen. Na het weken maakt u uw prothese schoon met een protheseborstel. Deze heeft twee kanten waarmee u de binnen- en de buitenkant eenvoudig kunt schoon borstelen. Let op: GEEN tandpasta gebruiken. Dit is een schuurmiddel dat de kunststof extra doet afslijten waardoor u eerder aan een nieuwe prothese of een opvulling van uw gebit toe bent. Liever ook geen bruistabletten gebruiken, deze maken de kunststof eerder broos en oud.

Heeft u bruine kalkaanslag op uw prothese? Leg het gebit dan in schoonmaakazijn. Dit lost in de meeste gevallen het probleem op. Is de aanslag hardnekkig, dan kunnen wij uw prothese (tegen een vergoeding) schoonmaken. U bent de prothese dan een dag kwijt.

Kronen en bruggen

Alle materialen die wij verwerken bij kronen en bruggen kunt u in de mond gewoon poetsen met tandpasta. Knarst u? Dan is het wellicht verstandig om ‘s nachts een knarsplaat te dragen. Neem hierover contact op met uw tandarts.